Kroonveilingen
Succesvol! Zo kunnen we de 11 Kroonveilingen die van 2001 tot en met 2017 werden georganiseerd wel noemen. Volgens een vast concept, waarbij de zowel de koper als de inbrenger 18% van de opbrengstprijs inleverde, werd heel veel geld ingezameld. Dit bedrag verschilde jaarlijks, maar lag zo tussen de 10 en 20 duizend euro. En met de verdubbelaarsmogelijkheid van het Cordaid Service Fonds werden er grote bedragen besteed aan goede doelen.
Dankzij de vele sponsoren hoefde er geen geld uitgegeven te worden aan taxateurs, drukwerk, advertenties, zalen, notaris of de beëdigd taxateurs en veilingmeester.
Kunst en antiek
Tijdens de veiling wisselden kunst en antiek van eigenaar. Voorafgaand aan de veilingdag waren er twee kijkdagen en anderhalve maand daarvoor de taxatiedag. Beëdigd taxateurs bepaalden samen met de inbrenger een minimumprijs. Tijdens de veiling hield de notaris een scherp oog op de juiste gang van zaken.
Goede doelen
36% van de opbrengstprijs (18% van de koper en 18% van de verkoper) kwam geheel ten goede aan het goede doel van dat moment.
Enkele van de goede doelen die we gesponsord hebben zijn:
-
- vrouwen en kinderen in het Barakabaho project (Rwanda) als bijdrage om in eigen
levensonderhoud te voorzien (drie veilingen was dit het goede doel) - schoolopleiding voor honderden kinderen in Quetzaltenango (Guatemala)
- Instituut Brakkeput: van probleemjongeren tot positivo’s op Curaçao.
- een speelhuis voor organisatie De Springplank in Apeldoorn (jeugdhulpverlening).
- nieuw schoolgebouw in Bathwari (India) in samenwerking met stichting Indian Rose
- meisjesslaaphuis bij de school in Namanga (Kenia)
- schoolproject in Malshegu (Ghana)
- vrouwen en kinderen in het Barakabaho project (Rwanda) als bijdrage om in eigen
Voor de Kroonveilingen heeft Kiwanis Apeldoorn Het Loo zich al hard gemaakt voor de aanleg van een skatebaan achter het Huis voor Schoone Kunsten in Apeldoorn (okt. 1999).
Keynotes
Kiwanis Het Loo organiseert twee a drie keer per jaar een Keynote over een interessant en actueel onderwerp. Op dit moment bepaalt een landenthema de lezingencyclus. Voorafgaand aan de lezing organiseren we een buffet op dit landenthema. Bezoekers kunnen zich tevoren voor buffet en/of lezing aanmelden.
4 e Keynote: Wonen en werken in China
Dr. Jan van der Putten was op 5 november 2019 onze 4 e keynote spreker. Van der Putten, schrijver van elf boeken over China nam ons aan de hand van zijn boek ‘Fabels over China’ mee naar hoe China zich in recordtijd van vrijwel niets heeft ontwikkeld tot supermacht. En hoe de westerse politiek de afgelopen decennia gebaseerd is geweest op misvattingen en wensdenken. Opbrengst van deze lezing was voor ‘Sint voor ieder kind’ van Stichting Leergeld. Locatie ACEC gebouw Apeldoorn.
3 e Keynote: Spel en spelers in Brexit soap
Op 19 februari 2019 nam Mathijs Schiffers, Engeland correspondent voor het Financieel Dagblad, ons mee in de Brexit soap. Op een heldere en humoristische manier maakte hij de ingewikkelde materie rond de Brexit tot een begrijpelijk verhaal. Hij vertelde over zijn tocht langs de verschillende uithoeken van het Verenigd Koninkrijk waarin hij talloze Britten interviewde. Daarbij viel op hoe de Brexit saga ervoor zorgt dat deze samenleving tegenover elkaar komt te staan: noord tegenover zuid, arm tegenover rijk, oud tegenover jong. Na afloop was het mogelijk om een gesigneerd exemplaar van zijn boek ‘Brexitland’ aan te schaffen. De opbrengst van deze avond kwam ten goede aan Stichting Present.
2 e Keynote: Begrijp jij Amerika nog?
Het is geen toeval dat Donald Trump president van Amerika werd. Hierover vertelde Frans Verhagen, journalist, socioloog en Amerika-kenner, op 26 juni 2018 in ‘Begrijp jij Amerika nog?’. Aan de hand van de historie tot aan de huidige actualiteit van de Verenigde Staten lichtte hij dat door middel van stellingen toe.Frans schreef 14 boeken over Amerika, waaronder Geschiedenis van de Verenigde Staten en Begrijp jij Amerika nog? Zie ook http://www.meiguo.nl/ De opbrengst van deze avond kwam ten goede aan Stichting Leergeld.
1e Keynote: Turkije
‘Turkije’s zoektocht naar identiteit’ was de titel van de lezing van oud-Europarlementariër Joost Lagendijk op 22 november 2017. Lagendijk is Turkije-expert en doceerde op een universiteit die inmiddels door Erdogan gesloten is. Daarbij is Lagendijk de toegang tot Turkije ontzegd, terwijl zijn vrouw in dit land woont. Tijdens onze lezing belichtte Lagendijk de politieke en economische situatie vanuit historisch perspectief waarbij hij het publiek o.a. meenam naar het voormalige Ottomaanse Rijk.
De opbrengst van deze avond kwam ten goede aan Stichting Leergeld