Keynote 5 november – Wereldmacht China: wensdenken en onbegrip

Jan van der Putten is op 5 november 2019 onze 4e keynote spreker en vervangt de eerder aangekondigde Oscar Garschagen. Jan is oud correspondent en schreef over China elf boeken. Het laatste (2019) is Fabels over China: Hardnekkige westerse misvattingen over de nieuwe wereldmacht. Locatie ACEC gebouw Apeldoorn.

Bestel tickets voor 5 november

Wereldmacht China: wensdenken en onbegrip

In recordtijd heeft China zich vrijwel vanuit het niets ontwikkeld tot supermacht. Het herrezen Rijk van het Midden trekt zich niets aan van de overtuiging die westerse leiders en opinieleiders jarenlang hebben uitgedragen. China is niet democratisch geworden; China heeft de westerse wereldorde niet omhelsd; China is niet geworden als wij… integendeel.

De westerse politiek tegenover China is de afgelopen decennia gebaseerd geweest op misvattingen en wensdenken. Machthebber Xi Jinping rekent daar ongenadig mee af. China is niet de verwachte aanwinst voor het Westen geworden, maar de grote tegenspeler. In de huidige strijd tussen Amerika en China om de wereldhegemonie blijft het wanbegrip over China floreren. Zal deze aanvaring uitlopen op een oorlog? Kennis over wat de nieuwe wereldmacht werkelijk drijft is urgenter dan ooit.

Dr. Jan van der Putten

Jan van der Putten studeerde klassieke talen en was van 1968 tot 2003 correspondent in verschillende landen. Hij werkte voor onder andere NRC Handelsblad, de Volkskrant, De Groene Amsterdammer en radio- en tv-actualiteitenrubrieken. In 2003 richtte hij het bureau Eyes on China op. Over China schreef hij elf boeken. Het laatste (2019) is Fabels over China: Hardnekkige westerse misvattingen over de nieuwe wereldmacht. www.janvanderputten.com.

Jan van der Putten

Locatie en tijd

De lezing vindt plaats in het ACEC-gebouw, Roggestraat 44, Apeldoorn en begint om 20.00 uur. Vanaf  18.15 uur kunt u genieten van een rijk gevuld Chinees buffet.

Opbrengst voor Stichting Leergeld

De opbrengst gaat naar ‘Sint voor ieder kind’ van Stichting Leergeld. Zo hoeft de Sint – na zijn landelijke intocht in Apeldoorn – geen schoentje over te slaan.

Aanmelden

Bestel op tijd hier uw tickets. Inclusief buffet en drankje zijn de kosten € 35,00 per persoon, zonder buffet € 17,50.

Bestel tickets voor 5 november

Keynotes

Kiwanis Het Loo organiseert twee à drie keer per jaar een keynote over een interessant en actueel onderwerp. Op dit moment bepaalt een landenthema de lezingencyclus. Voorafgaand aan de lezing organiseren we een buffet op dit landenthema. De opbrengst van de keynotes gaat altijd naar een organisatie die zich inzet voor kinderen. Dit kan elke keer verschillen.

Top